Vad är en bilförsäkring?

En bilförsäkring är en försäkring som täcker skador som uppstår på och i din bil. Det finns olika bilförsäkringar. Du kan också försäkra Epa-traktorn.

Jämför bilförsäkring


Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen ger bara ersättning för personskador & skador på medtrafikanters egendom. Alltså ifall du oavsiktligt skadar någon annans bil så skulle trafikförsäkringen ersätta det. En annan sorts av försäkring är:

Halvförsäkring

En halvförsäkring ersätter bara delar ifall de har blivit skadade av brand eller blivit stulna.

Andra delar som ingår i en halvförsäkring är:

  • Viss maskin och elektronikskador.
  • Krishjälp.
  • Räddning.
  • Rättsskydd.

Och den absolut sista bilförsäkringen är

Helförsäkring

En helförsäkring täcker allt som är ovan och allt annat vid en olyckshändelse. Det täcker alltså medtrafikanters personskador & skador samt dina egna. Låter som det bästa som finns, eller hur? Så varför ska du inte alltid välja en helförsäkring? Vi förklarar det nedan.

Varför ska jag inte alltid välja helförsäkring?

bilförsäkring

Enligt lag så måste alla bilar ha en försäkring. Men det betyder inte att du ska inte alltid ska välja en helförsäkring bara för att den täcker allt. Huvudorsaken till att du ibland borde välja en halv- istället för en helförsäkring är att det är en mycket billigare försäkring.

Låt oss säga att du ska köpa en ny bil för 1 000 000 kronor. Då bör du välja helförsäkring istället för halvförsäkring eftersom att det kommer kosta dig 1 miljon kr att ersätta din bil ifall du skulle vara med i en bilolycka.

Men ifall du har en bil för 10 000 – 15 000 kronor kanske du borde fundera på en halvförsäkring eftersom att en helförsäkring är dyrare. När en olycka väl händer din bil kanske du redan har betalat över bilvärdet i försäkringspremie.

Det är dyrt att strunta i bilförsäkringen

Om du inte har en bilförsäkring så kommer du att få betala en straffavgift. Den här straffavgiften får inte bara mer än 10% av den högsta trafikförsäkringspremien på marknaden. Du kan se i tabellen vad det kostar dig per dag att inte ha en försäkring på bilen.

TFF kod

Avgiftsgrupp

Avgift/Dag

0101 Personbil (Taxi) 180 kr
0102 Personbil (Budbil) 34 kr
0103 Personbil (Yrkesm. uthyrning) 65 kr
0104 Personbil (Husbil) 10 kr
0105 Personbil (Övriga) 160 kr

Du kan jämföra bilförsäkringar utan personnummer här på FörsäkraMig!

Relaterade inlägg: Bensinpriser genom tiderna

Senast redigerat den augusti 21, 2022 av Max Söderberg