Helförsäkring, halvförsäkring eller trafikförsäkring?

Behöver jag helförsäkring till min bilförsäkring? När jag säger bilförsäkring, vad är det första du tänker på då? Är det att du får tillbaka pengarna ifall din bil går sönder? Det är en del av en bilförsäkring, men en bilförsäkring är också ett par delar till. Det är till exempel helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är en sorts bilförsäkring, men den täcker bara medtrafikantens skador. Så ifall du har tecknat en trafikförsäkring så slipper du betala medtrafikantens skador, men fortfarande dina egna. Trafikförsäkringen täcker även alla personskador. Oberoende om vem som är vållande. Både förare och passagerare får ersättning ur fordonets trafikförsäkring. Även cyklister och gång trafikanter får ersättning.

Om du springer rakt in i en parkerad bil så anses det inte vara en skada följd av en trafikolycka. Fordonet måste ha varit i rörelse när skadan sker med undantag för om en bildörr öppnas precis när en bildörr har öppnats.

Du kan få ersättning för

  • Invaliditet
  • Sveda & värk
  • Kostnader
  • Förlorad inkomst

Om den som orsakat skadan varit berusad kan ersättningen bli mindre.

Halvförsäkring

Sen har vi halvförsäkring. En halvförsäkring har allt som en trafikförsäkring har men den ersätter dig även ifall din bil har blivit stulen eller brunnit up. Men ifall du skulle vara med i t.e.x en olycka. Då skulle du behöva en:

Helförsäkring

En helförsäkring täcker allt. Ifall din bil blir stulen, brinner upp eller är med om en olycka så täcker din helförsäkring dig. Alltså har en helförsäkring allting som en halvförsäkring har och mer, men behöver man alltid ha helförsäkring?

Så vilken försäkring ska jag ha?

Det beror helt på vilket fordon du har. Ifall du har t.e.x en äldre epa-traktor som du vill försäkra, så kanske du bara borde fundera på en trafikförsäkring. Det kan bli dyrare att betala en hel eller halvförsäkring än att bara betala en trafikförsäkring.

Varför kan jag inte bara strunta i en försäkring så blir det gratis?

I Sverige finns det faktiskt en lag som säger att du måste ha en bilförsäkring. Den minsta försäkringen som du måste ha är en trafikförsäkring. Ingen lag säger att du måste teckna en helförsäkring bara för att du har en dyrare bil. Men det kan vara mycket smartare. Här under hjälper vi dig att förstå detta vidare.

Så, vilken försäkring ska jag teckna?

Som vi nämnde tidigare så beror valet av försäkring, helt på vilken bil du har och vilket värde den har. Ifall du har en bil för 10.000kr så är det inte riktigt värt att skaffa en helförsäkring eftersom att du förmodligen kommer betala mer i avgift än vad bilen är värd när det väl händer något.

Men ifall du har en bil som är värd 1.000.000kr, då borde du tänka på en helförsäkring. Eftersom att ifall en olycka händer när du bara har en trafikförsäkring eller halvförsäkring så kommer du behöva betala en ny bil. Men ifall du skulle haft en helförsäkring så skulle du ha fått tillbaka dina pengar för att köpa en ny bil. Du vill ju ha den billigaste försäkringen, eller hur?

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.