Vad är en försäkring?

jämför försäkring

En försäkring är ett grymt sätt att spara pengar på. Utan en försäkring på till exempel ditt hus så kan det bli väldigt dyrt om det skulle hända någonting, till exempel ett inbrott eller en olycka där dina ägodelar går sönder.

Dock så är det viktigt att du jämför försäkring så att du slipper betala mer än nödvändigt.

Det finns många saker du kan försäkra, till exempel att du måste ha en bilförsäkring till din bil eller att du kanske vill ha en hundförsäkring till din hund. För att du ska slippa behöva låna pengar om olyckan är framme så rekommenderar vi att du ska teckna & jämför försäkring på det du håller närmast hjärtat.

Om du tecknar en helförsäkring på din bil så kan du få ut ersättning för att reparera eller köpa en bil av samma värde vid fall av en trafikolycka där din bil tar skada. Veterinärkostnader kan bli dyr om din hund skadar sig, då kan det vara skönt att veta att du har en hundförsäkring som tar hand om det åt dig.

Vad kan man försäkra?

Hundförsäkring – Om hunder blir sjuk eller avlider

Du måste inte försäkra din hund, men det kan vara en bra idé, du kan kolla in våran hundförsäkring sida för mer info om hundförsäkringar för att hitta billiga försäkringar.

Alla hundförsäkringar har olika villkor, men oftast så brukar en hundförsäkring täcka:

 • Veterinärvård
 • Receptbelagd medicin för din hund vid behov
 • Ersättning vid dolda fel

Hemförsäkring täcker skador i ditt hushåll

En hemförsäkring har de flesta hushåll i Sverige och vi rekommenderar starkt att du också skaffar en sådan. Det är ett väldigt bra skydd att ha för ditt hem och dina saker så att du kan få ersättning om du råkar ta sönder någonting eller om något blir stulet. En hemförsäkring ger dig även ersättning vid fall av brand.

Oftast ingår även reseskydd, ansvarsskydd och drulle. Reseskyddet innebär att du har ett bra skydd när du är iväg på semester eller andra tillfälliga resor (olika villkor beroende på försäkringsbolag, men oftast runt 45 dagar). Ansvarsskydd betyder att du får ersättning för det en advokat kan kosta ifall du skulle hamna i en rättstvist. Drulle är en typ av tillägg på din försäkring som skyddar mot andra typer av olyckor (försäkringsspråk: oförutsedd, plötslig och yttre händelse). Det är en olyckshändelse eller när du är klantig, till exempel att du tappar din telefon i toaletten eller glömmer plånboken på bussen.

Bilförsäkring – Försäkring enligt lag

Enligt svensk lag så måste du ha en försäkring på din bil, alltså en trafikförsäkring. Det kan bli riktigt dyrt om du väljer att inte försäkra ditt fordon då du måste betala en avgift som kallas ”trafikförsäkringsavgift”. Den är traditionellt en hel del dyrare än premien då du tecknar en trafikförsäkring.

Sedan finns det andra bilförsäkringar än trafikförsäkring. Det finns även halv- och helförsäkring (samt olika tillägg du kan göra hos olika försäkringsbolag). I de flesta fall så räcker det att teckna en halvförsäkring om du köpt en splitterny bil, då de oftast har vagnskadegaranti de första 3 åren.*

En halvförsäkring brukar vara lite olika beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, men oftast så täcker den:

 • Trafikförsäkring
 • Allrisk
 • Stöld
 • Brand
 • Maskin
 • Glas
 • Räddning
 • Rättsskydd

* Skillnaden mellan en halvförsäkring och helförsäkring är oftast bara att den senare innehåller en vagnskadegaranti. Alltså om du redan har det för att du köpt en helt ny bil, så räcker det med att teckna en halvförsäkring under de åren som din vagnskadegaranti gäller. Sedan när den upphör så kan det vara värt att kolla på att teckna en helförsäkring, då det är väldigt skönt att ha en vagnskadegaranti på sin bil.

Båtförsäkring – ersättning vid skador och haveri

Det finns en stor skillnad mellan en båtförsäkring och nästan alla andra fordonsförsäkringar, och det är att det inte finns någon lag på att du måste ha en båtförsäkring. Men det kan ändå vara väldigt skönt att ha det när du är ute och kör båt, och de flesta båtägare väljer att teckna en båtförsäkring.

Med en båtförsäkring så får du ersättning vid eventuella skador som uppstår, men du kan även få skydd vid eventuella skadeståndskrav.

Ansvarsförsäkring

Den lägsta graden av båtförsäkring som brukar gå att teckna är en ansvarsförsäkring, och på så sätt så ”motsvarar” den en trafikförsäkring på bil.

Även fast en ansvarsförsäkring traditionellt är billigare så väljer de flesta att skräddarsy en försäkring beroende på deras behov. Likt en trafikförsäkring så täcker en ansvarsförsäkring bara skadorna som uppstår på den andras båt vid en olycka, men inte din egen.

Mopedförsäkring – lag på försäkring

Likt som en bilförsäkring så är det lag på att du måste ha en försäkring på din moped klass 1. Även likt som på en bilförsäkring så är det bara lag på att du måste teckna en trafikförsäkring, men det är oftast smart att teckna en tilläggsförsäkring då det kan bli dyrt annars.