Sprucket handfat hemförsäkring – vad gäller?

sprucket handfat hemförsäkring

Undrar du över huruvida din hemförsäkring täcker ett sprucket handfat? Det är inte jätteovanligt att man lyckas ta sönder sitt handfat, och då är det viktigt att veta att din hemförsäkring finns där och kan hjälpa dig med kostnader för reparation, så länge du har allriskförsäkring. Din hemförsäkring täcker då mestadels av kostnaden. Det enda som du kommer att behöva betala är självrisken.

Huruvida du får ersättning för ett sprucket handfat på din hemförsäkring fungerar precis likadant som med andra sanitetsgods. Till sanitetsgods räknas alltså toalettstolar, handfat, tvättställ och liknande. Alltså kommer hemförsäkringen att teckna detta så länge du har allriskförsäkring, anmäler det så snabbt som möjligt och betalar självrisken. Självrisken är alltså en del av kostnaden som du själv måste betala.

Med ett sprucket handfat och din hemförsäkring så fungerar det oftast precis likadant som med alla vitvaror i hemmet, till exempel ett trasigt kylskåp.

Åldersavdrag i din hemförsäkring på sprucket handfat

Försäkringsbolagen har ett åldersavdrag på spruckna handfat, precis som med allting annat när det kommer till hemförsäkring. Det betyder alltså att du kommer att få ersättning för hur mycket ditt handfat är värt idag, inte vad det var värt när du köpte den. Ibland har försäkringsbolagen dock gjort så att du får ersättning utan avdrag till efter ett visst par år efter inköp.

Till exempel så har IF gjort så att du får full ersättning utan avdrag på sanitetsgods under 10 år, duschväggar 2 år och glasrutor 15 år. På glasrutor och sanitet görs sedan ett avdrag med 5 % per år. På duschväggarna ligger avdraget på 10 % per år.

Slitage täcks inte av din drulleförsäkring

Skador som du själv orsakat på ditt handfat av misstag kommer att täckas av din drulleförsäkring. Däremot så täcks inte slitage eller förbrukningsskador på saker av drullen. Till exempel att batterier på din mobiltelefon blir dåligt kommer inte att täckas av din drulle. Det beror på att det inte är en plötslig händelse (utan en gradvis) och den är inte heller oförutsedd. Batterierna i din telefon förväntas tappa kapacitet under sin livstid.

Om du däremot tappar den så att du får en trasig mobiltelefon så kan du få ut på hemförsäkringen via din drulle, det är för att detta är en oförutsedd och plötslig händelse. Alltså exakt en sådan händelse som du har din drulle- eller allriskförsäkring till.

Detsamma gäller alltså ditt spruckna handfat. Om du har ett sprucket handfat för att du till exempel tappat ett glas på den så är det något du kan få ut på allriskförsäkringen för.

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.