.

KAN MAN BYTA BILFÖRSÄKRING NÄR SOM HELST?

Kan man byta bilförsäkring när som helst? Får man säga upp sin bilförsäkring när man vill? Det finns faktiskt en del regler om att byta bilförsäkring. Det är inte alltid så lätt att ha koll på alla dem. I det här inlägget kommer vi att svara på alla dina frågor kring detta, inklusive ”kan man byta bilförsäkring när som helst?”

Kan man byta bilförsäkring när som helst?

Får man säga upp sin bilförsäkring när man vill?

byta bilförsäkring

Får man byta bilförsäkring när man vill?

Nej, man kan faktiskt inte byta bilförsäkring när som helst. Enligt den svenska Försäkringsavtalslagen är man som bilförsäkringstagare, bunden till sin bilförsäkring ett år i taget.

Om du är osäker på vilken bilförsäkring du har så kan du läsa vår guide ”vilken bilförsäkring har jag?” .

Byt försäkring på huvudförfallodagen

Datumet då du har rätt att bryta din bilförsäkring kallas på försäkringsspråk för huvudförfallodag. Det innebär att så länge som du har ditt försäkringsbehov kvar, måste du invänta huvudförfallodagen innan du kan byta försäkringsbolag. (Alltså att du äger en registrerad bil)

Dock är det inte alltid ett år som gäller innan huvudförfallodagen kommer, men det är det allra vanligaste. Du kan läsa mer om dessa tider på vår sida om bilförsäkringar.

Går det att bryta bilförsäkringen på något annat sätt?

Genom åren så har folk försökt olika tricks och knep för att kunna bryta sin bilförsäkring. Men finns det något av dessa knep som faktiskt fungerar, eller är det bara myt alltihop? Jo, det finns faktiskt några sätt att bryta försäkringen.

Bryt försäkringen genom ägarbyte

Att genomföra ett ägarbyte är faktiskt det enda som kan bryta ditt försäkringsavtal direkt. Därför är det många som byter ägare på bilen och skriver över den på någon annan i familjen.

Kan man bryta försäkringen genom att ställa av och på bilen?

Ett annat knep är att ställa av bilen för att sedan ställa på den igen. i för att häva försäkringsavtalet. Men sanning är att bilförsäkringen bara slutar att gälla när du ställer av fordonet. Sekunden som du ställer på den igen så börjar bilförsäkringen igen att gälla.

Här är det försäkringsbolaget som hade försäkringen innan avställningen som har kvar rätten att försäkra bilen. Denna rätten som försäkringsbolagen har kallas för vilande trafikförsäkringsbevis.

Om du har en hel- eller halvförsäkring och ställer av bilen så övergår den oftast till en avställningsförsäkring eller garageförsäkring. Denna försäkringen kan du välja att bryta när du vill.

Välja att inte betala

Om du väljer att inte betala din bilförsäkring, så riskerar du att tvångsförsäkras med trafikförsäkring hos TFF. (Trafikförsäkringsföreningen). Detta är det absolut ”farligaste” sättet att försöka komma runt försäkringsavtalet.

På samma sätt som du måste betala försäkringspremien så får du ingen ersättning vid skada om du inte betalar självrisken. Därför bör du se till att du väljer rätt självrisk till bilförsäkringen så att det inte blir allt för dyrt om olyckan är framme.

Om du tvångsförsäkras hos TFF så kommer du behöva betala en väldigt hög dagskostnad som kallas för trafikförsäkringsavgift. Även om du redan skulle ha tecknat en ny bilförsäkring så är det extremt långt ifrån säkert att det blir en giltig försäkring, då det kommer att uppstå problem med trafikförsäkringsbeviset.

försäkramig.se

Det finns bara två sätt att bryta avtalet på din bilförsäkring

när får man byta bilförsäkring

Alltså finns det i regel endast två sätt som du kan bryta försäkringsavtalet på, dessa är:

  • Byta ägare på bilen
  • Skrota bilen

Om du säljer ditt fordon och gör ett ägarbyte på den, så kommer försäkringsavtalet hävas. Den nya ägaren behöver teckna en egen försäkring. Alltså är det tekniskt sett möjligt att skriva över bilen på en familjemedlem och låta de teckna en annan bilförsäkring.

En avregistrerad bil behöver ingen försäkring, alltså så hävs försäkringsavtalet om du skrotar bilen. Men det kanske inte är så aktuellt för just dig?

Hur byter man bilförsäkring?

Förfallodagen för försäkringen på din bil börjar närma sig. Du har nu bestämt dig för att byta försäkring, till en billigare bilförsäkring. Hur gör man nu då för att byta bilförsäkringen? I de flesta fall så har man tecknat en framdaterad bilförsäkring. Det är en försäkring som börjar gälla på förfallodatumet för din förra bilförsäkring. Det gör det väldigt smidigt då den nya försäkringen börjar gälla direkt, så du slipper köra en oförsäkrad bil.

Framdaterad bilförsäkring är inte bindande

Om du har tecknat en framdaterad försäkring, som fortfarande inte börjat gälla så har du fortfarande rätt att byta försäkringsbolag. Du är inte bunden till en försäkring förrän den har börjat gälla. Se till att du jämför bilförsäkringarna noga för att veta vilken som är bäst för dig och din bil.

  • Du kommer att få hem ett brev någon vecka efter att du har tecknat din nya försäkring. Där står det vilket datum din nya försäkring kommer att börja gälla. Kontrollera att detta är samma som huvudförfallodatumet) samt annan information om försäkringen du har köpt.
  • När det börjar närma sig huvudförfallodatumet, oftast ungefär 45 dagar innan, så kommer du att få ett nytt brev från ditt nya försäkringsbolag.Dden här gången finns en faktura med.
  • Nu kan du ringa till försäkringsbolaget som du vill säga upp bilförsäkringen ifrån och berätta att du vill bryta din befintliga försäkring. Försäkringsbolaget att kontrollera att det ligger ett nytt trafikförsäkringsbevis i det Centrala Bilregistret från rätt datum, för att säkerhetsställa att du inte blir utan bilförsäkring under en period efter förfallodatumet.
  • Om detta datum inte stämmer eller om det inte skulle finnas något trafikförsäkringsbevis så kan försäkringsbolget inte säga upp din bilförsäkring, detta är den största anledningen till att du måste se till att du tecknar från rätt datum.
  • Om allting är i sin ordning och ordentligt gjort så kommer försäkringsbolaget att avsluta din bilförsäkring och det nya försäkringsbolaget kommer att ta över.

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.