Vilken bilförsäkring har jag? Kolla om bilen är försäkrad!

Ett par år efter bilägandet är det lätt att ställa sig frågan ”vilken bilförsäkring har jag?”, det är ingenting man tänker på då man ofta betalar med autogiro och den kanske inte behöver utnyttjas så ofta. Men visste du att du kan få en dyrare bilförsäkring om du väljer att stanna hos samma försäkringsbolag hela livet, istället för att byta försäkringsbolag regelbundet. Här kommer vi att svara på frågan ”vilken bilförsäkring har jag?”.

Så ser du vilken bilförsäkring du har – Kolla ifall bilen är försäkrad

vilken bilförsäkring har jag

För att kolla om bilen är försäkrad så kan du enkelt logga in på Transportstyrelsens hemsida. Följ dessa steg:

  1. Gå in på Transportstyrelsens hemsida
  2. Klicka vidare till ”E-tjänster inom vägtrafik”
  3. Välj ”Fordonsuppgifter – dina fordon” och klicka på knappen ”Gå till tjänsten”
  4. Logga sedan in med e-legitimation eller kod. Nu kommer du se alla fordon som är registrerade i ditt namn.
  5. Klicka på det fordonet som du är osäker på. Nu kommer alla uppgifter kring detta fordon att visas.
  6. För att nu se vilket försäkringsbolag du har din bilförsäkring hos så klickar du på ”Visa alla fordonsuppgifter”, välj sedan ”Försäkring”. Nu kommer du att se vilket försäkringsbolag du har tillsammans med datumet som försäkringen tecknades på.

Vilken typ av bilförsäkring har jag?

Hos Transportstyrelsen kan du tyvärr inte se om du har trafik-, halv- eller helförsäkring. Dock så finns det en hel del olika andra metoder du kan använda för att ta reda på detta. Några av dem är:

  • Logga in hos försäkringsbolaget
  • Kolla din mejl
  • Kontakta ditt försäkringsbolag
  • Kolla fakturor/betalningar

Logga in hos försäkringsbolaget

På försäkringsbolagets hemsida kan du oftast logga in och kolla vilken typ av bilförsäkring du har. Detta är ett av de enklaste sätten att få redan på vilket typ av bilförsäkring du har. Men om den inte skulle finnas en sådan funktion på ditt försäkringsbolags hemsida så finns det en del andra alternativ du kan välja mellan.

Kolla din mejl för att se vilken försäkring du har på bilen

Du kan söka igenom din mejlkorg. När du tecknar så får du ett mejl med all information om din bilförsäkring, inklusive info om vilken typ av försäkring du har tecknat.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Om ingen av ovanstående alternativ fungerar så kan du alltid kontakta ditt försäkringsbolag. Ring till ditt försäkringsbolag och ange ditt namn samt personnummer. Nu kommer försäkringsbolaget kunna ta fram all information som du söker.

Kolla fakturor/betalningar

Till sist så kan du kolla dina fakturor och betalningar för att försöka få fram information om vilken typ av bilförsäkring du har.

Du kan byta alltid byta till en billigare bilförsäkring

Bilförsäkringarnas priser varierar över tid, så det lönar sig att se över nuvarande försäkring och jämföra med andra försäkringsbolag. Hittar du ett billigare alternativ, eller en bilförsäkring med bättre villkor, ska du naturligtvis byta försäkring.

Ibland kanske du blir uppringd av ett försäkringsbolag eller en försäkringsmäklare som ringer för att erbjuda dig en bilförsäkring med bättre villkor än den du har nu. Be alltid om att att få erbjudandet skickat till din mail för att i lugn och ro läsa igenom innan du tackar ja till att byta försäkring, Det kanske finns ännu bättre erbjudanden, där du kan spara tusenlappar, om du tittar på fler försäkringsbolag.

Till dig som ska åka på semester kan det även vara viktigt att veta hur bilförsäkring utomlands fungerar.

Frågor och svar

Kan jag se hos Transportstyrelsen vilken försäkring jag har?

För att se vilken typ av försäkring du har måste du logga in hos ditt försäkringsbolag. Hos Transportstyrelsen kan du enbart se vilket försäkringsbolag du har din bilförsäkring hos och inte om det är trafik, hel eller halvförsäkring.

Kan jag få en billigare bilförsäkring genom att byta försäkringsbolag?

Genom att regelbundet jämföra bilförsäkringar finns möjlighet att hitta en billigare försäkring, så det lönar sig att se över sina försäkringar.

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.