Trasig mobiltelefon hemförsäkring – får du ersättning?

trasig mobiltelefon hemförsäkring

Kan du få ersättning från din hemförsäkring för en trasig mobiltelefon? Oftast så täcker din hemförsäkring även skador (såsom spräckt skärm), stöld eller om du skulle tappa bort din mobiltelefon. Vilket skydd du har på din mobil beror på vilken typ av hemförsäkring du har tecknat och vilket försäkringsbolag som har din hemförsäkring.

Om du till exempel tappat mobiltelefonen i marken eller glömt den på tåget så är det Allriskförsäkringen som är aktuell. Allriskförsäkring kallas även drulleförsäkring eller otursförsäkring. Allriskförsäkringen gäller alltså när du orsakat skador på ett föremål själv, t.ex som i detta fall en trasig mobilskärm. Det kan även ersätta saker som en trasig barnvagn eller ett sprucket handfat.

Allriskskyddet täcker vanligtvis egendom både i och utanför hemmet. Men när det kommer till mobiltelefoner (och andra mer stöldbegärliga saker för den delen” så kan fungera lite olika beroende på vilket försäkringsbolag du har din hemförsäkring hos. Till exempel så är det inte säkert att du får ut ersättning för din mobil om du lämnat den i bilen och fått den stulen. Du kan däremot få ersättning för kläder som stjäls i den situationen.

Krossad skärm hemförsäkring

Om du fått en krossad skärm så kan du alltså få ut på din hemförsäkring. Det är allriskskyddet som används för att du ska kunna få ersättning. Det ingår antingen i din hemförsäkring eller så behöver du teckna det som en tilläggsförsäkring. Ofta så är det mer prisvärt att teckna en allriskförsäkring som ett tillägg än att teckna en mobilförsäkring. Med en allriskförsäkring så får du skydd för mobiltelefonen, men också många fler lösa föremål.

Trasig iPhone hemförsäkring

Om du har en trasig iPhone och vill få ut på din hemförsäkring så kan det faktiskt vara krångligare än om du haft en annan mobil, särskilt om det är en nyare modell. Detta beror på att drulleförsäkringen har ett aktsamhetskrav, alltså att du måste vara aktsam om din egendom. Desto dyrare mobiltelefon du har, desto mer aktsam förväntar sig försäkringsbolaget att du är. iPhone är ett dyrare mobilmärke, därför kan det bli svårare att få ut ersättning. Har du en billigare mobiltelefon som t.ex Huawei kan det vara lättare.

Stulen mobiltelefon hemförsäkring

Du kan även få ut på din hemförsäkring för en stulen mobiltelefon. Många hemförsäkringar har täckning för stulna mobiltelefoner ur hemmet inlagt i deras hemförsäkring redan, även om du inte har en drulleförsäkring. Alltså om du råkat ut för till exempel ett inbrott och din mobiltelefon har stulits ur ditt hem så kan du oftast få ersättning utan drulle. Men om mobilen stals av en ficktjuv när du var på stan så blir det lite krångligare. Nu behöver du, i de flesta fall, en drulleförsäkring för att kunna få ersättning för mobilen.

Behöver man en mobilförsäkring?

Många funderar över ifall man behöver en sakförsäkring för mobilen, eftersom försäljarna alltid frågar om du vill teckna en sådan när du köper en ny mobil. Kort och gott, din hemförsäkring räcker långt och din mobil täcks oftast i den. Isåfall behöver du inte en mobilförsäkring, men självklart beror det också på hur skyddad du vill vara.

En sån mobilförsäkring som du blir erbjuden från din mobiloperatör eller återförsäljare kan dock göra att åldersavdraget blir lägre om din mobil blir stulen eller skadad. Självklart så kan detta vara aktuellt om du har en dyrare telefon. Men oftast så är det mer ekonomiskt att teckna en allriskförsäkring istället. Då har du inte bara skydd för mobilen men för många andra föremål också.

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.