.

VÄLJA HUNDRAS:
VILKEN HUNDRAS PASSAR MIG?

Ska du skaffa hund? Är du osäker på vilken hundras som passar dig bäst? Det är inte alltid så lätt att veta, men här ska vi hjälpa dig med det. Här kommer våra absolut bästa tips när du ska välja hundras.

Gör det enkelt att välja hundras

Få reda på vilka faktorer du borde fundera över

Bli nöjd med ditt hundköp

.

välja hundras

”Spelar det ens någon roll vilken hundras jag väljer?” – Ja, ja det gör det..

Att köpa hund är ingenting som bör göras impulsivt, då det kommer vara en av dina bästa vänner de närmsta 15 åren. Då är det viktigt att du noga väljer vilken hundras du ska skaffa, då din hund måste kunna passa ditt schema också.

Tillexempel, om du inte jobbar hemifrån så fungerar det inte att köpa en hundras som inte kan bli lämnad själv under längre tider (så länge du inte har någon som kan passa den medan du är borta).

Vilka faktorer spelar roll?

Många.

När du väljer hundras så finns det många faktorer som spelar stor roll. Tidigare nämnde vi ett exempel, hur länge hunden kan bli lämnad ensam, men det finns även många andra saker.

Har du haft hund förut? Vad är ditt mål med att skaffa hund? Ska ni tävla i utställningar eller ska ni jaga?

Det finns en miljon frågor som det behövs svar på och det är inte alltid så lätt att hitta svaren på de frågorna om vilken hund man ska välja. Och ännu svårare att därefter välja rätt försäkringsbolag.

Pälslängd

En annan faktor som spelar stor roll när du ska välja hundras är hundens pälslängd. Det viktigaste här är att du funderar över hur mycket tid du vill lägga ner på pälsvård till din hund.

Inte så mycket? Då passar det inte dig att skaffa en långhårig hund, eftersom deras päls måste skötas om och kammas betydligt oftare än en kort eller strävhårig hund.

Om du skulle välja till exempel en collie så måste du räkna med pälsvård som en vardagssak. Badning & borstning behövs varje dag där för att pälsen inte ska tova sig och för att ditt hem inte ska bli full med hår.

Väljer du däremot till exempel en tax som är strävhårig så behöver den inte i närheten av lika mycket pälsvård, däremot så måste den trimmas några gånger om året.

En korthårig hunds päls behöver inte skötas om lika mycket, men de klarar inte kyla lika bra och måste därför få extra skydd mot kylan under vintern. Korthåriga hundar innebär också mindre smuts i hemmet.

Skulle du välja till exempel en pudel, med lockig päls, så behöver du också räkna med väldigt mycket pälsvård. Dessa raser behöver klippas flera gånger på år, det kräver mycket tid och tålamod.

Storlek

Det första man tänker på när man ser en hund? – Hur stor den är.

En liten hund äter mindre och behöver inte lika mycket utrymme som en större hund.

Om du har en större hund så betyder det också mer vikt och fysisk styrka, vilket är viktigt att du kan hantera.

Storleken kan variera extremt mycket, från en liten chihuahuan på mindre än ett kilo till en grand danois på nästan 100kg och en mankhöjd på runt 80 cm.

Olika behov

Alla raser har olika behov.

Vissa raser måste ha mycket motion och bör spendera mycket tid utomhus, medan andra raser behöver arbeta med nosen. Sedan finns det också de som behöver både och.

Det är viktigt att du här går igenom din livssituation just nu – och 15 år framåt – och därefter tänker ut vilken hundras som är bäst för dig.

Har du redan en väldigt aktiv livsstil med mycket motion och träning så har du nog inget problem med att ha en hund som behöver röra på sig mycket, det kan till och med vara ett stort + att hunden kan följa med promenadrundorna och göra dem roligare.

Sitter du dock still väldigt mycket på dagarna? Då passar inte en hund som måste röra på sig mycket då det inte är särskilt snällt mot hunden, leta efter en ras som inte kräver så mycket motion.

Ditt ändamål

Den sista punkten vi kommer att gå igenom är ditt ändamål. Vad vill du få ut av ditt hundägande?

Vill du att ni ska tävla i skönhetsutställningar? Ska ni ut och jaga i skogen? Eller vill du bara skaffa dig en bästa vän?

Det finns en miljon anledningar till att skaffa en hund och det är inte många som ångrar sig efteråt. Självklart kan man träna hunden till att göra det som du vill göra, men det säger sig självt att det inte passar med en chihuahua om du ska jaga älg.

Leta en hundras som passar din livsstil och ditt ändamål, men var redo på att det fortfarande kommer att krävas en hel del träning innan hunden kan göra allt som du vill att den ska kunna.

Kostnad

Att köpa en hund är inte gratis, och det är inte heller gratis att äga en. Hur kan man få ner kostnaderna?

Jämför hundförsäkring

Jämför hundförsäkring för att se till att du får en billig försäkring med rättvisa villkor för både dig och din hunds bästa. Många försäkringar är dyra och svåra att använda, därför kommer det att löna sig i slutändan att jämföra hundförsäkringarna för att se till så att du får så rättvisa villkor som möjligt till ett rimligt pris.

Foder

Ta reda på innan vilket hundfoder som är bäst för din hundras och se vart det finns billigast att köpa, oftast är det kanske billigast att beställa eller att köpa flera stycken samtidigt? Många saker är billigare när du beställer dem, nästan som att du tjänar pengar online.

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.