När ska man / får man ha vinterdäck?

Vinterdäckens vara eller inte vara, är samma visa varje år. När måste man ha vinterdäck? När får man sätta på dubbdäck? Måste man ha vinterdäck om om det inte är halt? ’

1 december måste vinterdäcken sitta på bilen och 15 april ska de vara borttagna, men det finns luddiga regler vad som gäller före och efter dessa datum ifall att det skulle komma snö och vinterväder och om du skulle åka till fjälls där det är snö.

Och hur gäller bilförsäkringen om du kör med sommardäck på vintern?

Vilka datum gäller lag på vinterdäck?

  • 1 oktober FÅR man lägga på vinterdäck på bilen
  • 1 december MÅSTE man ha Vinterdäck vid vinterväglag
  • 1 april BEHÖVER MAN INTE ha dubbdäck eller vinterdäck
  • 15 april FÅR MAN INTE ha dubb eller vinterdäck längre

Lagar och krav måste följas för att försäkring ska gälla

Även om du har tecknat en försäkring på din bil, måste du följa lagar och regler i trafiken för att ha rätt till ersättning om en olycka sker. Att köra med obesiktigad bil eller utan vinterdäck i vinterväglag, kan innebära fara för andra i trafiken. Därför kan du bli utan försäkringsersättning om du inte uppfyller lagkraven, som är utformade för allas säkerhet.

Vinterväglag

Med vinterväglag i däcklagens mening, menas att det är vinterväglag då det någonstans på vägen, eller på väggrenen finns eller riskerar att bli:

  • Frost
  • Is
  • Snömodd

Polisen avgör på plats vad som menas med vinteväglag om det skulle råda skilda meningar.

Däckmönstrens djup är viktig

Det räcker inte enbart att slänga på 4 vinterdäck på bilen. Däcken måste även vara godkända, det vill säga inte alltför välanvända och ha ett visst däckdjup för att vara säkra på vägen. Sommardäck ska ha minst 1,6 mm och vinterdäck minst 3 mm däckdjup.

Enligt Lag ska mönsterdjupet på vinterdäck vara minst 3 mm. Placera alltid de däcken som har det bästa mönsterdjupet bak på bilen.

Föräskramig.se

Vinterdäck på släpvagnen

Om du drar släpvagn efter bilen under vintern så måste du försäkra dig om att även släpvagnen har vinterdäck. Om du har dubbdäck på bilen, måste du även ha det på släpvagnen. Kör du däremot med odubbade vinterdäck, så får du dra en släpvagn med antingen dubba eller odubbade vinterdäck.

Det betyder att om du kör med odubbade vinterdäck på bilen spelar det ingen roll om släpvagnen har med eller utan dubb.

Olycksfallsförsäkring vid däckbyte

Många byter sina däck själva vilket kan vara förenad med fara om man inte hissar upp bilen på rätt sätt. Skulle bilen ramla ner så att du skadar dig gäller det att du har en olycksfallsförsäkring. En bilförsäkring och olycksfallsförsäkring är inte densamma, då bilförsäkringen täcker skador som uppstår i trafik. Bilförsäkringen de skador som uppstår på bilen.

Försäkringar kan låta som en djungel men enkel matematik är att du bör ha en försäkring för vardera ändamål för att täcka upp alla skadehändelser som kan uppstå. Det vill säga att alla bör ha en hemförsäkring, bilförsäkring och olycksfallsförsäkring. Har du barn bör du även ha en barnförsäkring och om du har hund eller katt, en djurförsäkring. Det räcker alltså inte som många tror, att enbart ha en hemförsäkring.

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.