Trasig barnvagn hemförsäkring: Vad gäller?

trasig barnvagn hemförsäkring

Har du en trasig barnvagn som du vill nyttja din hemförsäkring på? Oftast så har du faktiskt rätt att göra det. Det beror på vilken hemförsäkring du har, vilket försäkringsbolag du har och om du har några tilläggsförsäkringar som kan vara aktuella. Alla försäkringsbolag har nämligen lite olika villkor när det kommer till trasig barnvagn och deras hemförsäkring.

Visste du att du även kan få ersättning på din hemförsäkring för stulen barnvagn? Visste du inte heller om att nästan fyra av fem barnvagnar stjäls i anslutning till hemmet. Vissa försäkringsbolag erbjuder ersättning oavsett om den varit inlåst eller inte. Här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om att få ersättning på din hemförsäkring för en trasig eller stulen barnvagn.

Ingår försäkring för barnvagnen i hemförsäkringen?

Ja, försäkring för barnvagn ingår i de allra flesta hemförsäkringarna. Dock så kan du behöva ha en allrisk- / drulleförsäkring om du orsakat skadorna på barnvagnen själv. Allriskförsäkring innebär att du kan få ersättning för plötsliga oförutsedda skador på lösa föremål, tillexempel dina glasögon eller din mobiltelefon. Vissa försäkringsbolag har inget krav på att barnvagnen ska vara inlåst för att du ska ha rätt till ersättning. Andra har inget krav på godkänt lås till barnvagnen, till skillnad från t.ex stöld av cykel. Det beror på att det är så svårt att låsa en barnvagn på ett sätt så att den inte kan bli stulen. Alltså lämnas full ersättning ut för stulen barnvagn i de allra flesta fall.

Inom hemförsäkringar finns det ett krav som kallas aktsamhetskrav. Det betyder att du måste vara aktsam om din egendom, på en normal nivå, för att du ska kunna få ersättning vid en stöld. Ju dyrare föremål det handlar om, desto mer aktsam om det måste du vara. Som du förmodligen redan vet så kostar en barnvagn idag ganska mycket pengar, därför har det blivit ett ”populärt” stöldobjekt bland tjuvar. De är lätta att stjäla och sälja vidare till de som vill köpa en barnvagn.

Kan man lämna sin barnvagn obevakad? Ja, i normala fall så går det bra. Du riskerar oftast inte att få avdrag på ersättningen ifall den försvinner. Om du däremot lämnar en dyrare och mer attraktiv barnvagn mitt i en folkmassa, så är det stor risk att den stjäls. I ett sånt fall höjs risken att du inte får full ersättning från din hemförsäkring. Det beror på att du inte varit ”tillräckligt aktsam om din egendom”.

Hur undviker man att ens barnvagn stjäls?

Tyvärr så finns det alltid en chans att din barnvagn kommer att stjälas. Visste du att bara i Stockholms län så försvinner ungefär 750 barnvagnar om året, och anmälningarna fortsätter att öka. Dock så finns det olika tips och knep man kan använda för att minska risken för att din barnvagn blir stulen. Här nedanför kommer vi att gå igenom olika tips som du kan använda dig för att minska risken för att din barnvagn blir stulen.

Skaffa ett barnvagnslås

Se till att skaffa ett barnvagnslås och var noga med att faktiskt låsa fast din barnvagn. Gör det så fort du lämnar vagnen utan uppsikt. Att göra det enkelt för sig själv är att göra det enkelt för barnvagnstjuven, så lås den så fort du inte längre har den under uppsikt. Även om det bara är för en kort stund.

Märk din barnvagn

Detta kommer inte direkt att minska chansen för stöld, men det kommer att drastiskt öka chansen att den återfinns om den blir stulen. Folksam har tillsammans med Anticimex börjat sälja SFF:s DNA-märkning som kan användas till barnvagnar. Det är enkelt att använda – pensla bara på den på ett några gånger på ett par ställen på saken du vill märka.

Köp en mindre stöldbegärlig vagn

Förmodligen en av de smartaste sakerna du kan göra för att minska risken för stöld är att köpa en billigare barnvagn. En nyare barnvagn i kombimodell kan kosta mellan fem och sex tusen kronor. Sedan finns det de som är ännu dyrare, t.ex trendiga cityvagnar. Tjuvarna letar oftast efter barnvagnar med ett exklusivt märke. Andrahandsvärdet på vagnar som Urban Jungle eller Bugaboo ligger på runt 4 000 kronor och de är väldigt lätta att sälja på nätet. Desto billigare vagn, desto mindre stöldbegärlig är den, vilket betyder mindre chans för att den blir stulen.

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.