.

SPARA PENGAR
28 ULTIMATA SPARTIPS

Vill du börja spara pengar? Att spara pengar är ett lätt sätt att få lite extra pengar i din plånbok utan att behöva anstränga dig särskilt mycket, på samma gång så gynnar du även miljön genom att få pengarna att räcka längre.

Lär dig olika tips & knep för att spara pengar

Få extra pengar till din plånbok utan att anstränga dig

Gynna miljön på samma gång

.

spara pengar 2023

Spara Pengar: 28 Ultimata Spartips

Spara pengar istället för att låna dyra pengar utan UC, Här ger vi dig ultimata guiden med spartips år 2024 och leder dig till hur du sparar pengar. Här förklarar vi även varför just detta är de bästa tipsen och i slutändan tjäna pengar.

Nu kör vi!

 1. Snabba & enkla saker du kan börja med: Spara pengar snabbt!
 2. Ekonomi
 3. Mat & dryck
 4. Transport
 5. Resor

Snabba & enkla saker du kan börja med: Spara pengar snabbt!

 • Skriv ned allt som du köper – Använd TINK: Genom att skriva ned allt som du handlar så kan du få en inblick om hur mycket du faktiskt spenderar. Så att göra en lista på allt som du handlar kan vara väldigt bra eftersom att du kan kolla vad du faktiskt måste ha, och vad du kan skippa.

   

 • ”Behöver jag verkligen det här?”: Innan du betalar för t.e.x läsk eller godis så borde du fundera på om du verkligen måste ha det. Fundera på ifall du har råd att köpa det. Bara för att du har pengar i just den stunden betyder inte att du inte kan spara dem och lägga dem på något viktigare.
  Så gör det till en vana att fråga dig själv ”Måste jag verkligen ha detta?”.

   

 • Öppna ett sparkonto: Genom att öppna ett sparkonto kan du skaffa ränta på ditt sparkonto. Det betyder att du får lite pengar varje år av banken. Några ord du kanske hört kring detta kan vara ”Sparränta” eller ”Årsränta”.

   

 • Utnyttja extrapriser: Ifall du gillar att köpa märkeskläder så kan du kolla ifall det finns några extrapriser. Ifall du kollar dig omkring så kanske du kan hitta en skylt där det står ”25% REA!”. Då har du sparat in 25% av originalpriset på tröjan.

   

 • Skippa långduschen: Istället för att duscha i 20 minuter så kan du försöka korta ner tiden. En annan sak du kan göra som kan spara in en hel del är att stänga av duschen medan du tvålar in dig. Gör detta till en vana!

Ekonomi
spara pengar på min ekonomi

Det första steget i att spara pengar är att dra ner på kostnaderna du har runtomkring dig i hemmet. Detta kan man göra på olika sätt. Börja med det enklaste i vardagen. Saker som är kanske är vardag för dig kanske du inte behöver. Ta TV abonnemang och mobilabbonemang, t.e.x, hur många abonnemang har du? Hur många av dem kollar du verkligen på och vilka behöver du? Samma sak med internetuppkoppling. Spelar du mycket så att du behöver en bra uppkoppling eller kollar du mest bara på TV? Ifall du inte spelar så mycket så är det ganska meningslöst att ha den bästa uppkopplingen. 

Elkostnader – Spara pengar och rädda miljön!

Släck lamporna under dagen och spara in kostnader på elen. Du kan minska din elförbrukning genom att undvika att ha lampor tända dagtid.

Att inte ha mobilladdaren i vägguttaget när du inte laddar är ett annat tips på hur du sparar in både elkostnader samt är snäll mot miljön.

Räkningar & skulder

Det du kan börja med är att försöka betala dina räkningar och skulder. Vi förstår att det kan vara svårt att betala alla dina skulder ifall du har väldigt många av dem. Men att försöka göra det så fort som möjligt är A och O i att spara pengar. Utan skulder kan du också lättare räkna ut vad du har råd med och vad du måste välja bort.

Ifall du har skulder så kan du behöva betala en viss kostnad i månaden. Dessa utgifter kan gå att sänka med ett samlingslån. Men ifall du inte har några skulder alls så har du en fast summa med pengar som inte kommer att röra på sig tills du köper något.

Igen, skaffa ett sparkonto

Ifall du skaffar ett sparkonto med ränta så kan du tjäna pengar utan att göra något. Räntan på sparkonton brukar vara väldigt låg, men lite pengar är fortfarande bättre än inga pengar.

Exempel – Ett sparkonto med ränta

Säg att du har ett sparkonto med 2% i månadsränta. Du sätter in 100.000kr på kontot. Då får du 200kr varje månad, bara av räntan. Det betyder alltså att ju mer du sätter in, desto mer kommer du få i ränta. Ifall du skulle ha 1.000.000kr på sparkontot skulle du alltså få 2.000kr i ränta.

Dina försäkringar, se över dem

Har du spritt ut alla dina försäkringar på olika försäkringsbolag? Bilförsäkring på ett, hundförsäkring på ett annat och bilförsäkring på ännu ett. Det är i sig inget ”fel” med att göra så, men du kan faktiskt spara en hel del pengar ifall du inte gör så.

Vissa försäkringsbolag har erbjudanden som ”Ha din bilförsäkring & hemförsäkring hos oss så får du rabatterat pris!”. Så det lösa sig alltid att jämföra försäkringar

Läs tidningen online

Istället för att köpa en ny tidning varje morgon, som kan bli väldigt dyrt rekommenderar vi att du läser tidningen på nätet. Några bra svenska nyhetssajter är: 

  aftonbladet.se

 expressen.se

 dn.se

Du kan även läsa tidningen på biblioteket.

Bonus: Skaffa en inkomstförsäkring

Ifall du jobbar just nu kan det vara en grym investering att skaffa en inkomstförsäkring. För att få den billigaste inkomstförsäkringen så kan det vara en bra del att jämföra dem, här på försäkramig kan vi faktiskt jämföra dem åt dig. Gå in på våra inkomstförsäkrings sida så hjälper vi dig med vad en inkomstförsäkring är, och att jämföra dem åt dig. Du kan på så sätt hitta den billigaste försäkringen och spara många tusenlappar.

Mat & dryck
spara pengar på mat

Det finns också strategier för att spara in pengar på mat och dryck. Ifall du någon gång har kollat på Uppdrag: Mat på YouTube så har du säker sett på denna video: Lever en dag som Sveriges snålaste person. Där har Mauri letat reda på 3 av de snålaste personerna i Sverige och ber dem laga mat åt honom.

Göra matlåda

Du kan göra en matlåda istället för att köpa ny mat varje dag. Gör det till en vana att laga större portioner av mat så att du kan äta det nästa dag. Ifall du äter ute varje dag kanske det kostar dig 90-100kr varje dag. Det blir 700kr i veckan. Det är en ganska hög kostnad för att äta i bara en vecka. Om du börjar med matlådor så kanske det kostar dig 20-30kr om dagen. Det blir bara 140kr i veckan, du sparar alltså in 360kr i veckan. 

Sluta med läsk, godis & chips – Spara pengar och tappa vikt!

Läsk, godis och chips är onödigt. Jag lovar att du kan hitta något som är minst lika gott som är 10 gånger nyttigare. Läs om Emelie som tappade 7 kilo bara av att sluta med socker

Godsaker, godis, chips, läsk eller liknande är inget som du behöver. Det är även en bonus av att du kan förlora mycket vikt bara av att sluta med sånt skräp.

Skär ned på kaffet – Spara pengar och kom i tid till jobbet!

Många dricker väldigt mycket kaffe, men ifall du vill spara pengar borde då kolla till dina kaffevanor. Istället för att stanna vid varje Starbucks du kan hitta och köpa ett latte så kan du brygga kaffe hemma och ta med i en termos till jobbet. Du sparar inte bara pengar, men också tid eftersom att du inte måste stanna påväg till jobbet.

Drick alkohol hemma
spara penger under corona

Istället för att gå ut på krogen för att dricka alkohol så kan du stanna hemma. Bjud in ett par vänner och sätt er och kolla på film. Detta kan inte bara spara dig pengar, men också göra det mysigare för dig och dina vänner. 

Det är också mycket mer coronasäkert att stanna hemma. Att bjuda hem vänner är fortfarande inte helt säkert, men mycket mera säkert än att gå ut på krogen. Vi rekommenderar att du bjuder hem några vänner men att ni sitter utomhus. 

Drick kranvatten – Spara pengar och rädda miljön!

Istället för att du spenderar hundralappar på att köpa vatten på flaska varje gång du passerar ett ICA så borde du bara dricka kranvatten. Genom att dricka kranvatten gynnar både din plånbok och miljön. Så gör det till en vana att ta med dig en flaska med kranvatten som du kan fylla på när du blir törstig.

Handla aldrig hungrig

Handla inte när du är hungrig, det slutar bara med att du köper mer än vad du behöver. Ät istället något innan du åker och handlar, en frukt eller två är aldrig fel. Se bara till att du inte handlar när du är hungrig. 

Ät mer vegetariskt, kött är för dyrt! – Spara pengar och håll dig frisk!

Enligt en undersökning gjord av ICA år 2016, så äter en människa ungefär 60 kilo kött om året, det är 13 kilo mer än för 25 år sedan. 

Vegetariskt är billigare än kött, därför är det ett bra sätt att tjäna pengar.

Föresten, en studie som gjordes i USA där de följde 6000 män under 20 år visar att chansen att dö i cancer ökas med 4 gånger inom 18 år. Totalt så ökas chansen att dö i andra sjukdomar med 75 %.

Bonus: Träna hemma – Spara pengar medan du tränar!

Istället för att köpa ett gymkort för 5.000kr så kan du alltid börja träna hemma. Ifall du har en kompis som har ett gym hemma så kan du träna hos dem. Men ifall du måste köpa ett gymkort så kan du köpa ett månadskort istället för att betala för ett helt år. 

Ifall du inte har någon möjlighet att träna hemma så finns det gott om utomhus gym och upplysta spår. 

Gör det själv
spara pengar genom att göra saker själv

Se detta som en bonuskategori ifrån Mat & dryck. Den handlar om saker som du kan baka själv istället för att köpa färdigt i butik. Ifall du inte bara vill spara pengar men också tjäna lite pengar kan du ju alltid försöka att sälja det som du har bakat.

Eller så kanske du bara bakade det för att bjuda hem några vänner och bjuda på? Hursomhelst är det bättre att du bakar själv istället för att du köper det färdigt i butik. Här är våra bästa tips på vad du kan baka själv för att spara pengar!

Baka brödet själv

Ifall du som många andra tycker om att baka så kan du börja baka ditt eget bröd. Du slipper köpa bröd i butik som kan kosta ett par slantar och du gör något som du tycker är roligt. Du slår alltså två flugor i en smäll! Sen ifall du vill tjäna en extra slant kanske du kan försöka sälja det på någon marknad i närheten. 

Gör din egen juice

Du kan också börja göra din egen juice. Istället för att köpa juice så kan du ta din mixer (ifall du har en) och köpa färsk frukt och mixa det. Många som provat säger att det är mycket godare, en av dem är jag själv. Ifall du tycker om att experimentera kan du kanske prova lite olika smaker som man inte kan köpa i butik.

Transport
spartips transport

Åka bil kan vara dyrt med tanke på bensinkostnader, men det finns alltid ett par knep man kan använda för att spara in pengar på transport.

Transport är något som alla människor behöver, du måste transportera dig hemifrån till jobbet t.e.x. Här är våra bästa tips på hur du kan spara pengar med transport.

Snålskjuts – Spara pengar och rädda miljön!

Snålskjuts är ett begrepp som många använder när man liftar med andra. Ifall du ska åka någonstans och någon av dina vänner ska dit också så är det ingen dum ide att fråga om du kan haka på. 

Snålskjuts med kollegor

Ifall du och din kolega ska åt samma håll så kan du också fråga ifall du kan samåka med han (eller henne). 

Investera i en cykel – Spara pengar och rädda miljön!

Om du bor nära till ditt jobb kan du antingen välja att gå eller cykla till ditt jobb. Du kanske tänker ”varför ska jag investera i en cykel?”. En cykel kan vara en bra investering för att det är ett bra sätt att transportera sig på. Det går snabbt, är billigt och miljövänligt. Även fast en ”bra” cykel kan kosta ett par tusenlappar så slipper du betala bensinkostnader eller liknande. 

Gå till jobbet – Spara pengar och få motion!

Då kan även gå till jobbet ifall det är väldigt nära. Då slipper då köpa en cykel, slipper köpa bensin, får motion och är väldigt skonsam mot miljön. Alla vinner på det.

Kollektivtrafik – Spara pengar och rädda miljön!

Har du en buss station eller en tunnelbanestation nära ditt hem? Utnyttja det. Ett månadskort från SL kostar ungefär 800-900kr. Det är alltså vad det kostar att åka tunnelbana i en hel månad. Men ifall du ska åka långt kan du behöva spendera samma summa på bensin ifall du åker bil, fast under 1 dag. 

Resor
spartips resor

Hade du tänkt att åka ut och resa? Alla tycker nog att det är skönt att åka utomlands ett tag, ligga på stunden och sola. Men vad skulle du säga om jag berättade att det finns sätt att skära ned kostnaderna på din resa med tusentals kronor? Du kanske tänker att du måste bo på ett sunkigt vandrarhem, men faktiskt inte. Det finns småsaker du kan göra för att spara in en hel del pengar. Vissa saker större än andra, men gör det till rutin så kommer det inte vara något problem.

Ät lunch ute och middag hemma

Det kan vara lockande att käka lunch ute på stan när du är utomlands, och det kanske inte är en så dum ide. De flesta resturanger har bättre pris under lunchtimmarna. Så ett bra tips kan vara att äta lunch ute, och middag hemma. 

Ta med matsäck

Som vi nämnde tidigare är det en bra ide att göra en matsäck. Det kan även vara en bra sak att ha med sig på flygplanet eller på en picknick. Flygplansmat är inte direkt god, och den är inte billig heller. Ta med en matsäck med mat som inte behöver kylas. 

Boka biljetter tidigt

Istället för att vara ute i sista sekund och boka en tåg- eller flygresa så borde du se till att göra det tidigare. Ifall ni har bestämt er för att åka på semester om 2-3 månader, boka flyg direkt. Flyg- och tågbiljetter brukar vara som billigast 2-3 månader innan flyget avgår. 

Sätt bevakning på flygbiljetter!

Det finns många bra flygsajter där du kan bevaka flygpriserna. Ifall priset går upp, eller ner. Det gör det mycket enklare att göra en bra deal. 

Ditt kreditkort kan göra det billigt

Det finns många kreditkort som har erbjudanden gällande resor. Exempel kan vara reseförsäkring, återbäring på dina köp eller fria uttag utomlands.

Fall inte för turistfällor

Gör research innan du åker utomlands! Försök att inte hamna på klassiska turistställen där de flesta barer och resturanger är dyrare än vad de är ett par gator upp.

Utnyttja gratis saker att göra i din hemstad

Det finns säkert en massa gratis saker i att göra i din hemstad. Många gånger har museer gratis saker att göra för båda stora & små. 

Är det roligare att gå på museum än på bio? Egentligen inte. Men det betyder inte att det är tråkigt att gå på museum.

Vad tycker du?

Nu vill vi höra från dig.

Vad tyckte du om våra spartips? Har du några spartips som vi inte nämnde här? Berätta för oss genom att lämna en kommentar nedan!

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.