Måste du köpa en tilläggsförsäkring till julklappen?

Känner du igen frågan från teknikhandeln? Du köper julklappar hos Elgiganten eller Mediamarkt och varje gång får du frågan om du vill lägga till extra pengar på en tilläggsförsäkring. Där kan du svara Nej. De prylar du köper omfattas av din vanliga drulle eller allriskförsäkring som du har i din hemförsäkring. Det är alltså onödigt att köpa till en extra försäkring om du redan har försäkrat ditt hem (där dina prylar naturligtvis ingår)

Allriskförsäkring (Drulleförsäkring)

En allriskförsäkring, även kallat drulleförsäkring, är precis som det låter på namnet, en försäkring för alla risk och drumlar. Det vill säga om du oavsiktligt tabbar dig och tappar ner en dyrbar vas i golvet, stöter till tv-n så den faller i golvet eller kraschar sönder någonting i ditt hem, så ingår detta i din Allriskförsäkring.

Om du ska köpa en produktförsäkring eller nöja sig med en allriskförsäkring är en avvägning som varje kund behöver göra, säger Susanne Fagerberg. Titta på vad produktförsäkringen täcker, vad det är för självrisk och räkna på vad försäkringen kostar under den tid du tror att dina saker kommer att hålla. För många blir det billigare att ha en allriskförsäkring och hellre betala en självrisk om man råkar ut för en skada

Källa: Susanne Fagerberg – 20181207 – Länsförsäkringar (https://news.cision.com/se/lansforsakringar/r/manga-koper-onodiga-forsakringar-till-julklapparna,c2694874)

När gäller drulleförsäkringen (och inte)

Gäller t.ex. när du:

Tappar ner datorn i golvet och den går sönder
Dina saker blir stulna i skåpet på gymet
Du sätter dig på dina glasögon
Du tankar bensin din dieselbil och måste sanera tanken

Gäller t.e.x INTE när du:

Du tappar bort plånboken eller handväskan
Din utrustning går sönder när du spelar hockey eller innebandy
Du glömmer mobilen och den försvinner

Du kan alltså många gånger få ersättning från allriskförsäkringen när någonting genom en olyckshändelse går sönder, men inte om du tappar bort prylen. Med en bra hemförsäkring slipper du ta dyra lån utan UC om någonting går sönder.

Vill du lära dig mer om hur du kan tjäna pengar online så har vi en guide för det också!

Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.