När blir bilförsäkring billigare: Hur får man en billigare bilförsäkring?
När blir bilförsäkring billigare? Det är en fråga som främst unga bilägare ställer sig, då deras försäkringspremie nästan alltid är dyrare än t.ex deras föräldrars. Enligt en undersökning gjord av Aftonbladet så var skillnaden mellan den billigaste och dyraste undersökningen hela 8 878 kr.
Här kommer vi gå igenom varför bilförsäkring är dyrare för unga förare, hur du kan göra för att få en billigare bilförsäkring. Vi kommer även ge svar på alla frågor du kan komma att ha, t.ex frågor som ”när blir min bilförsäkring billigare?”
Varför är min bilförsäkring så dyr?
Varför din bilförsäkring har ett så mycket högre pris än dina vänners kan bero på jättemånga olika anledningar. Men för att veta varför så kan vi kolla på vilka faktorer som försäkringsbolagen kollar på när de beräknar priset på din bilförsäkring.
- Hur gammal du är
- Var du bor
- Var bilen parkeras
- Bilmärke
- Vart du kör bilen samt körsträcka
- Hur många år du varit skadefri
- Typ av bilförsäkring (trafik-, halv-, eller helförsäkring + tillägg)
Förr kunde män få dyrare bilförsäkring. Detta för att statistiken visade att männen var överrepresenterade i olycksstatistiken. Men 2012 kom en lag som sa att försäkringsbolagen inte längre får använda kön som en faktor för att beräkna bilpremien.
Alltså ska din försäkringspremie inte påverkas baserat på om du är man eller kvinna. Den som fortfarande har en bilförsäkring som tecknades innan december 2012 bör dock kolla över sin bilförsäkring. Det kan finnas betydligt billigare alternativ.
Visste du att du även kan använda din bilförsäkring utomlands?
Hur påverkas bilförsäkringen av min ålder?
Desto yngre du är, desto dyrare kommer premien på din bilförsäkring att bli. Unga förare tenderar att råka ut för mer olyckor. Det finns flera faktorer som bidrar till den ökade risken. Dessa kan vara brist på erfarenhet, riskfyllt beteende, grupptryck, utveckling och nattkörning.
Din bilförsäkring blir billigare när du fyllt 25 år. Det är vid 25 år som nästan alla försäkringsbolag slutar att räkna dig som ”ung förare”. Din premie kommer att bli billigare snabbt efter att du fyllt 25, sedan kommer fortsätta att bli billigare tills du fyller 30. När du fyllt 30 så kommer det börja stanna av.
Något annat som kan vara bra att veta är att när du börjar bli äldre (ungefär 80+) så räknas du som en lite högre risk i trafiken. Då kommer din bilförsäkring att bli lite dyrare igen.
Visste du att 18-19 åringar har en 3.5 gånger större risk att orsaka en bilolycka. Detta enligt IFs försäkringsskadestatistik, de här siffrorna har i stora drag bekräftats av Folksam.
Hur påverkas bilförsäkringen av var jag bor?
Huruvida du bor mitt i storstaden eller ute på landsbygden påverkar också priset på din bilförsäkring. I vanliga fall så är det dyrare att ha en bilförsäkring i storstaden än ute på landet. I t.ex Stockholm så håller trafiken ett mycket högre tempo jämfört med exempelvis Örnsköldsvik.
Folk som bor i områden där statistiken visar att det är större risk för trafikolyckor, stöld, skadegörelse eller inbrott kommer få betala en dyrare försäkringspremie. Försäkringsbolagen tar hänsyn till lokala riskfaktorer och främst statistik när de bestämmer priset på din bilförsäkring. Alltså kan det resultera i högre kostnader för dig som bor i dessa områden. Befolkningstäthet tillsammans med nivån av bilåkande i området gör att antalet trafikolyckor stiger. Detta innebär att olika område i samma kommun kan komma att ha olika premier.
Något annat som kan vara relevant kring frågan ”hur påverkas bilförsäkringen av var jag bor?” är huruvida du bor i en villa, en bostadsrätt eller i en hyresrätt, då detta också påverkar priset. Du som bor i villa eller bostadsrätt kan få betydligt lägre premie än någon som bor i hyreslägenhet hos vissa försäkringsbolag.
Hur påverkas bilförsäkringen av vart jag parkerar bilen?
Var du parkerar bilen under natten kan också påverka priset på din bilförsäkring. Om du har ett eget garage så kan det bli billigare. Risken för inbrott, stöld eller skadegörelse minskar mycket då. Att du bor i en villa är fördelaktigt också, då kan bilen stå parkerad på tomten. Eller ännu bättre – i ett garage på tomten.
Om du istället alltid parkerar bilen på gatan så är risken betydligt mycket större. Då får du betala en högre premie på din försäkring.
Hur påverkas bilförsäkringen av vilken bil jag kör?
Vilken bil du kör påverkar också priset på din bilförsäkring. Bilmärken som BMW, Audi & Tesla är generellt sett dyrare att försäkra jämfört med billigare märken som Opel, Saab & Skoda.
Varför är vissa bilar dyrare att försäkra? Enkelt sagt för att värdet på din bil direkt förändrar värdet på din bilförsäkring. En dyrare bil kommer alltid att betyda dyrare försäkring, då dyrare bilar räknas som mer stöldbegärliga. Det finns också statistik som visar att vissa bilmodeller råkar ut för fler inbrott än andra. Detta tar försäkringsbolagen också i åtanke när de räknar på din försäkringspremie.
En till sak som gör att vissa bilar är dyrare att försäkra är reparationskostnaderna. Desto högre reparationskostnader, desto dyrare försäkring. Och reparationskostnaderna blir högre ju dyrare bil du har, bl.a för att delar till bilen är dyrare. Det är även därför som elbilar i regel oftast är dyrare att försäkra, för att reservdelarna är dyrare och skador är svårare att reparera.
Bilens ålder
Generellt sagt brukar man säga att äldre bilar är dyrare att försäkra. Alltså, desto äldre bilen är desto billigare blir den att försäkra. Bilförsäkringen blir oftast drastiskt billigare då bilen är 7-8 år gammal. Det är dock fortfarande viktigt att komma ihåg att äldre, begagnade bilar kan innebära en hel del problem pga att du inte har någon aning om hur bra den har sköts om av den tidigare ägaren.
Teknologin om bilskador – När blir bilförsäkring billigare?
Alla framsteg inom dagens teknologi har gjort så att betydligt färre bilar skadas i trafiken. Istället så blir reparationer av bilen mer invecklade och betydligt dyrare.
Det kan vara smart att jämföra verkstadskostnader för att veta vilka du ska vända dig till om din bil behöver repareras. Detta görs enklast genom att kolla på omdömen och recensioner för att kunna få en ide om vilken service du kan förvänta dig. Du kan även innan hämta in offerter från olika verkstäder för att kunna spara in hundratals kronor.
Visste du att försäkringsbolag ibland har krav på vilka verkstäder du får lämna in din bil på. Oftast lyder kraven så att bilen kan bärgas till närmaste verkstad. Om du har en märkesförsäkring så får bara certifierade verkstäder av bilmärket jobba med din bil. Se till att du kollar med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.
Hur påverkas bilförsäkringen av miltal?
Kort sagt: ju mer bilen används, desto större risk är det att något händer. När du ska teckna bilförsäkring så kommer du att bli bedd att ange körsträcka per år. Detta ska inte vara körsträckan som du körde förra året, utan istället den uppskattade körsträckan som du kommer att köra i år. De olika körsträckorna du kommer att kunna välja på då du ska teckna bilförsäkring är:
- 0 – 1 000 mil per år
- 1 001 -1 500 mil per år
- 1 501 – 2 000 mil per år
- 2 001 – 2 500 mil per år
- Mer än 2 500 mil per år
Enligt en undersökning av Trafikanalys så kör en svensk runt 1100 mil per år. Därför klarar sig de allra flesta med att ange en körsträcka på 1500 mil. Men tänk på att om du pendlar långt så ökar körsträckan mycket. Räkna ut ungefär hur långt du kör och ange en så exakt körsträcka för en så billig bilförsäkring som möjligt.
Visste du att din försäkringspremie också kan ändras beroende på hur du kör bilen? Du som kör långa sträckor t.ex till jobbet varje dag kommer att betala mer än någon som kör korta sträckor. Priset på din bilförsäkring påverkas också av vilken typ av väg du kör på. Landsväg som är skogstät, trefilig motorväg eller trånga smågator.
Hur påverkas bilförsäkringen av antal skadefria år?
Du som haft körkort länge utan att råka ut för en enda olycka kan få en billigare bilförsäkring än motparten. Antal skadefria år är faktiskt en av de största faktorerna som försäkringsbolagen kollar på när de bestämmer din premie. Det är ett snabbt sätt för försäkringsbolaget att se om de tar en stor risk med att försäkra din bil.
Alltså, om du aldrig haft ett försäkringsärende eller om det var väldigt länge sedan så betyder det att du kan få en billigare bilförsäkring. Detta på grund av att försäkringsbolaget anser att de tar en liten risk med att försäkra din bil.
Hur får man en billigare bilförsäkring
Hur får man en billigare bilförsäkring? Det finns en del faktorer som faktiskt inte går att ändra på, såsom din ålder eller antal skadefri år du har i trafiken. Men samtidigt så finns det en del saker som du kan ändra på.
- Köp en billigare bil
- Installera säkerhetsfunktioner
- Höj självrisken
- Byt försäkringsbolag
- Förhandla med försäkringsbolaget
- Bonus-malus system
Billigare bil för en billigare bilförsäkring
En dyrare bil betyder dyrare bilförsäkring, det har vi redan gått igenom. Så om du har en dyrare bil så kanske det vore värt att börja kolla på en billigare modell? Detta är ett ganska ”aggressivt” tips att ge, eftersom att det kan vara en stor omställning med att byta bil. Men detta är den absolut största faktorn som bestämmer priset på din bilförsäkring. Så om du tycker att din försäkring är på tok för dyr bör du kolla på en billigare bil.
Installera säkerhetsfunktioner
Det finns även extra säkerhetsfunktioner du kan installera i din bil för att sänka försäkringskostnaderna. Genom att installera t.ex larm, immobilizer och spårningssystem så kan du minska risken för stöld, vilket i sin tur kan leda till en lägre premie. Även saker som airbags, elektronisk stabilitetskontroll eller antilock bromssystem kan minska risken för personskador vid en olycka. Detta kan också leda till billigare bilförsäkring.
Höj din självrisk
Om det endast är premien som du vill sänka, så kan du hos de flesta försäkringsbolag höja din självrisk. Detta gör att du får en betydligt billigare premie att betala varje månad (eller år). Istället så får du betala en mycket högre självrisk om olyckan skulle vara framme. Här måste du resonera själv och ta reda på vad som känns bäst för dig.
Självrisk är alltså den kostnad som du måste betala själv för skador. Premien är kostnaden för din försäkring som betalas varje månad, eller år.
Byt försäkringsbolag
En av de största faktorerna när det kommer till priset på din bilförsäkring är vilket försäkringsbolag du har. Vissa försäkringsbolag erbjuder billigare bilförsäkring med sämre täckning. Vissa erbjuder dyrare bilförsäkring med betydligt bättre täckning. Målet är såklart att du ska hitta en billig bilförsäkring med så bred täckning som du behöver, vilket kan vara svårt.
Här på FörsäkraMig hjälper vi dig att jämföra bilförsäkringar så att du enkelt kan hitta den bilförsäkringen som du behöver.
Förhandla om priset på din bilförsäkring
Visste du att du också kan förhandla med ditt försäkringsbolag om priset för din bilförsäkring? Låt oss säga att du har fått ett erbjudande från ett försäkringsbolag som du tycker om, då kan du pruta hos ett annat för att de ska matcha priset hos det andra försäkringsbolaget. Kom ihåg att detta är oftast lättast att göra hos ett bolag som du redan är kund hos.
Bonus-malus system
Du som köpt och ställt på en klimatbonusbil efter 30 juni 2018 och före 1 januari 2021 kan ta del av bonus-malus-systemet. Vilket kan ge dig en bonus som uppgår till 60 000 kr.
Idag får minder miljövänliga bilar istället betala en högre fordonsskatt i tre år från dess att bilen börjar vara skattepliktig. Därför så får du betala mer eller mindre beroende på om din bil är bensin eller dieseldrivet. Alternativt om du har en elbil eller hybridbil.
Ta del av rabatter
Många försäkringsbolag erbjuder rabatter till dig som har flera försäkringar hos dem. Om det finns flera bilar i ditt hushåll kan du till exempel samla alla bilförsäkringarna i ett och samma bolag. Samlingsrabatter brukar vara mellan 5-20% rabatt på försäkringskostnaden. Detta gäller också för andra försäkringar, som hemförsäkring eller inkomstförsäkring.
Det finns ibland också erbjudanden om rabatter för dig som är medlem i ett fackförbund eller en medlemsorganisation. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag om vilka organisationer de samarbetar med för att se om du kan få rabatt.
Skribent & grundare av FörsäkraMig.se.