Jämför försäkringar – Vad vill du försäkra?

Hundförsäkring

Bilförsäkring

Hemförsäkring

Snabbval – Kom igång!

Vad är en försäkring? – Jämför försäkringar!

Det finns olika försäkringar och försäkringsbolag. Det finns t.e.x hundförsäkringar, hemförsäkringar, bilförsäkringarsjuk/olycksfallsförsäkringar. Sedan finns det olika försäkringsbolag som Agria, Folksam, ICA Försäkringar men också många fler. Vissa försäkringsbolag kanske bara försäkrar hundar när andra försäkrar bilar. Men det finns en försäkring för nästan allt. Alla försäkringsbolag har olika självrisker.

Självrisk?

Självrisk är den summa som du måste betala för att få loss pengarna från försäkringsbolaget.

Exempel
Du har köpt en ny bil som du har tecknat en helförsäkring på. Men efter ett par månader går bilen sönder. Du var med i en olycka så att bilen gick sönder. Din kompis bärgar den till en verkstad och du frågar mekanikerna där hur mycket det kommer att kosta. De svarar 100 000 kr. Men du har en helförsäkring på din bil så du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få pengarna. Den fasta självrisken ligger på 5 000 kr. När försäkringsbolaget svarar frågar de vad som har hänt, du förklarar att det var en olycka och de säger att du måste betala självrisken för att få loss 100 000 kr. Du betalar 5 000kr som den fasta självrisken låg på och du har fått 100 000 kr för att laga bilen. Så nu har du betalat 5 000 kr istället för 100 000 kr. 

Ifall du väljer en låg självrisk så kommer du få betala mer i månaden till försäkringsbolaget. Ifall du valde 5 000 kr i självrisk kanske du måste betala 500 kr i månaden. Men ifall du väljer 12 000 kr i självrisk kanske du bara måste betala 200 kr i månaden. Det här vara bara ett exempel och de riktiga siffrorna beror självklart på försäkringsbolaget.

Fast självrisk?

En fast självrisk är den summa som du ska betala ifall t.e.x bilen går sönder. Den fasta självrisken är en specificerad summa i SEK.

Rörlig självrisk?

Den rörliga självrisken är också den summa som du måste betala ifall t.e.x bilen går sönder. Men den rörliga självrisken räknas i procent (%) och det är procent ifrån summan försäkringsbolag ska betala ut. T.e.x ifall du behöver 100.000kr och det är 15% i rörlig självrisk så betalar du 15.000kr till försäkringsbolaget för att få 100.000kr.

Måste jag ha en försäkring?

Det finns ingen lag som säger att du MÅSTE ha en försäkring på ditt hem, dig själv, din hund eller något annat förutom din bil. Det finns dock en lag som säger att du måste ha en försäkring på din bil. Då får du själv välja ifall du vill ha en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Men du måste ha en av dem.

Vad är ett försäkringsbolag?

Ett försäkringsbolag är det företaget som har dina försäkringar. Agria, Trygg-Hansa, Ica Försäkringar, Accept, Svedea och Moderna är några exempel på försäkringsbolag.

Senast redigerat den januari 29, 2021 av Max Söderberg